Imuno Histocit - imunohistochimie la un alt nivel

Instrumente de laborator

Tehnica Tissue Micro Array folosit în laboratorul de anatomie patologică IMUNOHISTOCIT Odorheiu Secuiesc – dispozitiv TMA 24 de găuri
 

Asistent şef histopatolog: Mihály Levente  0745-756151
Asistent: Boda Lajos  0725-538039
Medic: Dr. Fehér István M.D.D.Sc. 0740-314934

Este o tehnică de lucru deosebit de economicoasă şi permite studiul comparativ a mai multor probe biologice. Este o metodă folosită deocamdată în puţine laboratoare, dar recomand tuturor laboratoarelor de imunohistochimie atât pentru testarea anticorpilor cât şi pentru munca de rutină.
Biopsiile care provin din blocurile de parafină ale diferitelor tumori sunt incluse şi aranjate într-un singur bloc de parafină denumit bloc TMA. În acest bloc TMA sunt incluse 24 de biopsii cu un diametru de 2 mm de la 24 de probe biologice diferite. Blocul TMA permite 100 de secţiuni cu o grosime de 3-4 microni care conţine fiecare din cele 24 de probe mai sus amintite. În felul acesta dintr-un singur bloc de parafină se pot efectua mai mult de sute de reacţii imunohistochimice folosind o cantitate de anticorpi şi reactivi foarte mică. Practic această tehnică de lucru decurge în modul următor:
1. Dispozitivul TMA permite turnarea unui bloc de parafină care va avea 24 de găuri, fiecare cu un diametru de 2 mm, aranjate în 6 coloane şi 4 rânduri
FOTO – DISPOZITIV TMA
2. Dispozitivul TMA mai are în componenţă şi un extractor punch cu care din locurile dorite ale blocurilor de parafină (denumite blocuri donor) se extrag probe conice (core tisular) cu un diametru de 2 mm. Se pot extrage şi mai multe probe din locurile diferite ale aceluiaşi bloc.
EXTRACTOR PUNCH
3. Probele extrase sunt aşezate în găurile blocurilor de parafină, turnate în dispozitivul TMA (denumite blocuri acceptori). Pentru identificare atât marginile cât şi găurile blocului TMA sunt însemnate şi numerotate de la stânga la dreapta de sus în jos. Se face şi o schiţă pe hârtie cu numărul blocurilor incluse.
EXTRAGEREA PROBELOR.
ASEZAREA PROBELOR.
4. După includerea în blocul TMA acesta se pune la termostat pentru 20 de minute la o temperatură de 56oC, urmată de fluxul tehnologic normal de secţionare, deparafinare etc.
BLOCUL ACCEPTOR CU CELE 24 DE PROBE AŞEZATE.

Prezentare DominoStainer

 

Click aici pentru mai multe informatii